Avoimet Kylät -tapahtumassa 10.6. mukana huikeat 750 kylää!

Avoimet Kylät -tempaus sai lauantaina väen liikkeelle noin 750 kylässä ympäri Suomea. Kylätoiminnan voimannäyttö juhlisti 100-vuotiasta Suomea mitä moninaisimmin keinoin.

Kylillä tehtiin pieniä ihmeitä. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Kiihtelysvaaran Uskalin kylän pääluvun epäiltiin viisinkertaistuneen lauantaina. Tämä humaus saavutettiin historian ensimmäisillä Uskalin Munamarkkinoilla. Eivät takuulla jääneet viimeisiksi.

Kanta-Hämeessä Tammelan Letkun kylässä viskeltiin Letkunheiton MM-kisat. Letkunheitto se vasta onkin raaka laji. Kerran saa yrittää ja jos menee pieleen, kisa on siinä. Letkua ei ole mitattu eikä mitata, ettei kukaan pääse etukäteen liikaa hiomaan suoritustaan. Puutarhaletkun pätkä viettää vuoden muut päivät kassakaapissa.

Etelä-Pohjanmaan Jalasjärvellä pyöräiltiin kylästä kylään niin, notta mittariin kertyi lukemaksi tasan 100 kilometriä. Kun mukana olivat kaikki 10 kylää, riitti polkijoilla tankkauspisteitä ja juttuseuraa. Eteläpohjalainen uho kuuluu nostaneen päätään: ensi vuonna tehdään sama kilpailuhengessä, mutta ei välttämättä kylätappeluiksi asti.

Lapissa Avoimet Kylät -imuun lähti lähes 100 kylää. Maakunnallinen kyläasiamies Pirjo Riskilä totesi suorastaan rukoilleensa kyliä mukaan, kun oli valtakunnallisessa tilaisuudessa leuhkaissut Lapin tekevän maan kovimmat tilastolukemat. Voi vain arvailla, montako nokipannullista Suomen pohjoisessa lauantaina tyhjennettiin. Grillimakkaran hotkimisessa lie lyöty ennätyksiä ympäri Suomen.

– Menestystarinat eivät synny itsestään. Kylät ja niiden maakunnalliset, seudulliset ja kunnalliset yhteenliittymät tekivät Avointen Kylien onnistumiseksi Suomi100-vuonna hurjan työmäärän, kiittelee Suomen Kylätoiminta ry:n hallituksen puheenjohtaja Petri Rinne.

– Kevään aikana eduskuntaan perustetussa kylätoimintaverkostossa huomio on kiinnittynyt toimintamme maantieteelliseen kattavuuteen ja aktiivisten kylien suureen lukumäärään. Aluekehitys- ja kasvukeskuspuheenvuoroissa on maassamme tapana mainita vain noin neljä paikkakuntaa ja tuppaa unohtumaan, että eletään, asutaan ja yritetään sitä muuallakin. Yhteenlaskettuna pienikin on suurta.

Mainittakoon, että Rinne itse osallistui karaokemaratoniin Sastamalan Suodenniemen Sävin kylässä Pirkanmaalla. Ääntä riitti aamukuuteen.