Avoimet Kylät viestii kehittämisintoa

Avoimet Kylät tuo lauantaina 11.6. esille kyliä ja kylätoimintaa muistuttaen, että kylillä eletään vahvasti tässä ajassa. Toiminta on suunnitelmallista ja monessa kylässä liiketoiminnallista.

– Keskiössä eivät ole vain yhteisön omat tarpeet, vaan laajempi alueellinen kehittäminen. Hyvinvointia ja palveluja tuotetaan yhä enemmän myös kesämökkiläisille ja matkailijoille, ja kylät toimivat tiiviisti kuntien kumppaneina, kertoo Suomen Kylätoiminta ry:n hallituksen puheenjohtaja Petri Rinne.

Avoimet Kylät viestii niin ikään kylähengen vahvasta olemassaolosta. Kylähenki on kylätoiminnan merkittävä moottori: maalaisjärjellä ja -tunteella toteutetaan hienoja hankkeita, vaalitaan kulttuuriperintöä ja pidetään huolta yhteisöllisyydestä.

– Kylillä on tahtoa ja kykyä kehittyä sekä ponnistella kohti parempaa tulevaisuutta. Tämä ei ole aivan vähäpätöinen juttu koko maankaan kehittämisen kannalta, sillä kesäisin kylillä asustelee yli puolet suomalaisista – ja talvisinkin lähes puolet, huomauttaa Rinne.

Suomen Kylätoiminta ry:ssä on todettu ilahtuneina, että kylämentaliteetti elää myös kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingin kesä kuhisee erilaisia katufestareita ja kyläjuhlia. Yhteisöllisyys elää!

Käykäähän kylässä 11.6. Päivää voi viettää vaikka kyläsuunnistuksen merkeissä. Yhden päivän aikana ehtii saada kirkkaan käsityksen siitä, mitä kylillä on tarjota. Kaikkiin Avoimiin Kyliin et päivässä ehdi – mukana on noin 500 osallistujaa!