Avoimien Kylien kaveri on Kyläkauppapäivä

Paitsi Avoimien Kylien on 11.6.2016 myös kyläkauppojen päivä. Kyläkauppapäivä muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä. Valtakunnalliseen tapahtumaan osallistuu noin 500 pientä maaseudun ja haja-asutusalueen myymälää eri puolilla Suomea.

Haja-asutusalueiden ja maaseudun taajamien asukkaat ja kesäasukkaat tietävät, että kyläkauppa ei ole ”vain ruokakauppa”. Valikoimia räätälöidään paikallisesti ja kaupasta saa kätevästi kodeissa ja mökillä tarpeellista käyttötavaraa. Saman katon alta löytyy usein myös posti-, veikkaus-, apteekki-, kirjasto- ja ravintolapalveluita sekä tietoa alueen tapahtumista ja muista palveluista.

Kyläkaupat ja niiden henkilökunta tuntevat alueensa tarpeet ja heillä on vahva tahto kehittää toimintaa edelleen. Digitalisaatio ja logististen ratkaisujen kehittyminen avaavat edelleen uusia mahdollisuuksia. Kyläkauppa on usein esimerkiksi verkkokaupan logistiikan solmukohta tai pankin asiamies käteisen rahan nostoissa asiakkaan pankkitililtä.

– Kyläkaupalla on paljon tarjottavaa kuntalaisten lähipalveluiden säilyttämiseksi ja kesäasukkaiden houkuttelemiseksi paikkakunnalle. Pieni, mutta elinvoimainen kyläkauppa auttaa turvaamaan muidenkin palveluiden säilymistä. Kylillä on elinvoimaa, josta kannattaa pitää kiinni suosimalla oman kylän palveluita, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä painottaa.

Elinvoimaiset kyläkaupat turvaavat alueensa asuttavuutta. Niillä on paljon annettavaa myös tulevaisuudessa, kun etsitään uusia ratkaisuja tärkeiden lähipalveluiden turvaamiseksi koko Suomessa.

Kyläkauppapäivän järjestävät Päivittäistavarakauppa ry ja sen jäsenyritykset. Osallistujat löytyvät oheisesta listasta.

Kyläkauppapäivä_2016_Osallistuvat_myymälät_Päivitetty_010616